Zorgen over Mercosur-deal bij dierenbeschermingsorganisaties: ‘Een ramp voor dieren’

World Animal Protection waarschuwt dat dierfabrieken in Zuid-Amerika zullen uitbreiden, waardoor het dierenwelzijn in de Europese veehouderij verder onder druk komt te staan.

Koe Brazilië

Dierenbeschermingsorganisaties vrezen dat het vandaag aangekondigde handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen tot een uitbreiding van de vee-industrie zal leiden, met grote gevolgen voor dierenwelzijn. World Animal Protection Nederland, één van de 16 organisaties in de Dierencoalitie, pleit voor importregels die EU-dierenwelzijnsnormen ook voor producten van buiten de EU garanderen.

Bij definitieve doorgang van het akkoord mag de EU aanzienlijk meer kippen- en rundvlees importeren uit de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Bolivia).1 Een potentiële ramp voor dieren, stelt Eurogroup for Animals, een Europese coalitie van dierenwelzijnsorganisaties.

World Animal Protection Nederland is één van de organisaties die kritiek uit op het akkoord. Dennis Vink, campagnemanager Dieren in de vee-industrie:

Megastallen, kooien en extreem veel dieren op weinig ruimte zijn in de Mercosur-landen aan de orde van de dag. De dierenwelzijnsregels liggen er aanzienlijk lager dan in de Europese Unie. Als er straks meer vlees mag worden geëxporteerd, zullen dierfabrieken verder uitbreiden en zullen er nog meer producten in Europese winkels belanden die niet voldoen aan de dierenwelzijnsstandaard die van lokale producenten wordt verwacht. Ook de gevolgen voor het klimaat en ontbossing zijn desastreus. Een goedkeuring van de Mercosur-deal in deze vorm gaat lijnrecht in tegen beloftes en goede voornemens op zowel het gebied van dierenwelzijn als klimaat.

EU-dierenwelzijn in gevaar

De dierenbeschermingsorganisatie maakt zich ook zorgen over wat dit betekent voor dierenwelzijnsstandaarden binnen Europa. De concurrentie uit Zuid-Amerika groeit voor Europese boeren, wat hun inspanningen om over te stappen op meer duurzame voedselsystemen in gevaar kan brengen. De Europese Commissie werkt al langer aan een herziening van het dierenwelzijnsbeleid, waaronder voorwaarden voor import om hogere standaarden voor dierenwelzijn te bevorderen. Deze deal staat daarmee op gespannen voet.

Vink:

De huidige Mercosur-deal is een enorme stap achteruit in de wereldwijde strijd voor beter dierenwelzijn en een leefbare planeet. We roepen het Europese Parlement en de EU-lidstaten dringend op om de deal in deze vorm te verwerpen, en dit cruciale moment aan te grijpen om werk te maken van de beloofde standaarden en importnormen voor dierenwelzijn.

In het akkoord stellen de EU en de Mercosur-landen te zullen samenwerken om dierenwelzijnstandaarden te verhogen. Volgens World Animal Protection is een substantiële verbetering echter onwaarschijnlijk, en zorgt de significante uitbreiding van de intensieve veehouderij die deze deal teweeg zal brengen direct voor onacceptabel dierenleed op een grotere schaal.

  1. Na invoering van de overeenkomst kunnen Mercosur-landen 180.000 ton extra kippenvlees tariefvrij exporteren. Voor rundvlees geldt een nieuw quotum van 99.000 ton met een tarief van 7,5 procent. Het huidige Hilton-quotum van 20 procent wordt verlaagd naar nul. Cijfers over de toename van de pluimvee- en rundvleesimport zijn beschikbaar via dit rapport. ↩︎