Verkiezingsdebat over dierenwelzijn

De Dierencoalitie organiseert samen met de Dierenbescherming en het Centre for Sustainable Animal Stewardship een verkiezingsdebat over dierenwelzijn.

De Dierencoalitie, de Dierenbescherming en het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS, een samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht en Animal Sciences Group, Wageningen University & Research) hebben de handen ineengeslagen en kondigen vol trotsĀ  het DierenDebat aan: een verkiezingsdebat over dierenwelzijn.

De verkiezingscampagnes zijn al op volle toeren bezig. Talloze verkiezingsonderwerpen komen in de media voorbij: buitenlandse politiek, economie, zorg, onderwijs, immigratie, stikstof en nog veel meer. Dierenwelzijn speelt echter in deze verkiezingen niet of nauwelijks een rol. Een reden voor de Dierencoalitie om in samenwerking met andere partijen een DierenDebat te organiseren.

Waarom een DierenDebat

In de politiek gaat het vaak over de economische belangen en wordt het dier vaak vergeten. Dit zien we ook in de debatten over natuur en stikstof en de herinrichting van de landbouw. En dat is vreemd omdat in de veehouderij miljoenen dieren leven en worden geslacht. Het is niet meer dan terecht om ook deze dieren in aanloop naar de verkiezingen aandacht te geven.

Maar dit debat gaat niet alleen over de dieren in de veehouderij, Ook het welzijn van huisdieren staat op het spel, nu vele eigenaren van huisdieren het moeilijk vinden om financieel rond te komen en hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Als daar dan ook nog de dreiging van dierenartskosten bijkomen, ontstaan er moeilijke dilemma’s. En hoe gaan we om met dieren in de natuur, nu de leefruimte van die dieren steeds schaarser wordt en het risico op mens-dier conflicten toeneemt? En hoe beschermen we dieren in een veranderend klimaat, waar het risico op (natuur-)rampen toeneemt? Allemaal interessante thema’s die aan bod komen tijdens het DierenDebat.

3 november in Nieuwspoort

Op het DierenDebat krijgen politieke partijen de kans om hun visie te geven op hun concrete plannen voor dierenwelzijn en hoe zij dit willen vertalen naar beleid. En dat is hoogstnodig; dieren hebben een intrinsieke waarde en verdienen onze zorg en wettelijke bescherming.

Het DierenDebat vindt plaats op 3 november om 15.00 uur in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De presentatie is in handen van Frits Wester, parlementair verslaggever van RTL Nieuws, en een registratie zal te volgen zijn via een livestream en ook achteraf terug te kijken. Publiek is welkom en er zal een mogelijkheid zijn tot discussie.

Er zijn partijen uitgenodigd aan alle kanten van het politieke spectrum, zowel uit oppositie als de scheidende coalitie. Inmiddels hebben meerdere partijen zich al aangemeld.

Het DierenDebat wordt mede mogelijk gemaakt door de Fred Foundation.

Deelnemers

Laura Bromet

Laura Bromet
GroenLinks/PvdA

Dion Graus

Dion Graus
PVV

Tjeerd de Groot

Tjeerd de Groot
D66

Erik Haverkort

Erik Haverkort
VVD

Erik Stegink

Erik Stegink
BBB

Frank Wassenberg

Frank Wassenberg
PvdD

Femke Zeedijk

Femke Zeedijk
NSC