Tweede Kamerleden nemen rapport over dierwaardige visserij en aquacultuur in ontvangst

Compassion in World Farming, de Dierenbescherming, Dierencoalitie, Sea First en Vissenbescherming roepen op tot verbeteringen.

Aanbieding rapport Naar een dierwaardige visserij en aquacultuur

Nu de overheid streeft naar een dierwaardige veehouderij, mogen de vissen niet worden vergeten. Met die boodschap presenteerden Compassion in World Farming, de Dierenbescherming, Dierencoalitie, Sea First en Vissenbescherming dinsdag een rapport aan de Tweede Kamer.

In Naar een dierwaardige visserij en aquacultuur doen de organisaties aanbevelingen om op basis van de zes principes voor dierwaardigheid van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) het vissenwelzijn te verbeteren. Er zijn nu vrijwel geen regels om vissen en andere waterdieren te beschermen, en de welzijnsproblemen in de aquacultuur en visserij zijn ernstig.

Duizelingwekkende cijfers

Jaarlijks vangen Nederlandse schepen 1,5 tot 3,5 miljard vissen. Ruim 14 miljoen vissen worden in Nederland gekweekt. Dat zijn acht keer zoveel dieren als in de veehouderij.

‘Er gaat heel veel aandacht naar de visserijsector,’ zei PvdD-Kamerlid Ines Kostić dinsdag.

Daar gaat elk debat over. En dat is prima. Maar volgens mij mag echt wel een deel van die tijd wat meer aandacht worden besteed aan de vissen die het slachtoffer zijn van wat daar gebeurt.

Zo worden dieren veelal zonder verdoving geslacht door hen bij vol bewustzijn open te snijden of te laten stikken op ijs. Vangstmethodes leiden vaak tot letsel en ziekte- en sterftecijfers in kwekerijen kunnen zeer hoog zijn.

Meer aandacht

Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer de intelligentie, het complexe gedrag en pijn- en stressbeleving bij vissen en andere aquatische dieren aan.

Negen op de tien Nederlanders vindt dat het welzijn van vissen beter moet worden beschermd, blijkt uit onderzoek van Compassion in World Farming en Eurogroup for Animals.

Ook in de primaire sector en bij supermarkten wint vissenwelzijn aandacht. Zo is Albert Heijn gestopt met de verkoop van garnalen afkomstig uit kwekerijen waar de ogen van dieren worden afgeknipt. Jumbo heeft soortgelijke plannen.

Verantwoordelijkheid

Harm Holman (NSC) diende voor de zomer met Kostić een motie in die opriep om een einde te maken aan de import en verkoop van deze garnalen. Zij werden daarin gesteund door de voltallige Tweede Kamer.

Voor Holman staat de motie symbool ‘voor de verantwoordelijkheid van iedereen die met beesten omgaat.’ Ook supermarkten:

Wat die in het schap leggen en welke voorwaarden ze stellen aan diegene die voedsel produceert, wat de supermarkt in het schap legt.

Gebrek aan kennis

Ondanks deze positieve ontwikkelingen en de toenemende aandacht voor het welzijn van waterdieren zijn we nog mijlenver weg van een dierwaardige visserij en aquacultuur. De opgave is groot en complex, mede omdat er niet één simpele oplossing is vanwege de verscheidenheid aan aquatische dieren en gebrek aan kennis.

Wim Meulenkamp (VVD) ziet graag dat vissers worden betrokken bij onderzoek naar dierwaardige vangst- en slachtmethoden:

Wij hebben allerlei onderzoekers, knappe koppen in Wageningen. Die weten heel veel van de visserijsector. Maar we hebben ook heel veel innovatieve vissers die ook heel veel verstand hebben van zaken waar ze mee bezig zijn.

De zes principes van de RDA bieden volgens de dierenorganisaties de kaders waarbinnen zo’n dierwaardige visserij en aquacultuur zich kan ontwikkelen.