Supermarkten zetten in op meer plantaardige verkoop

Jumbo stopt zelfs met korting op vlees.

Boodschappen groente

Jumbo stopt als eerste supermarkt in Nederland met aanbiedingen en kortingen op verse vleesproducten.

‘Met het stopzetten van vleespromoties zetten we een belangrijke stap in de richting van onze bijdrage aan de eiwittransitie van dierlijke naar meer plantaardige voeding,’ vertelt Jumbo CEO Ton van Veen.

De supermarkt wil volgend jaar 50 procent plantaardige en 50 procent dierlijke eiwitten verkopen. In 2030 zou de balans uit moeten komen op 60 procent plantaardig en 40 procent dierlijk. Volgens de Gezondheidsraad is dat voor de meeste Nederlanders gezonder en levert een minder dierlijk dieet ook milieuwinst op.

Nu halen Nederlanders gemiddeld 57 procent van hun eiwitten uit dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivel.

Bewondering

‘We hebben grote bewondering voor de moed die Jumbo hiermee toont,’ zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

De supermarkt laat zien dat plantaardige, gezonde voeding echt een topprioriteit is.

Wakker Dier voert sinds 2010 campagne tegen vleesaanbiedingen. Volgens de organisatie, die lid is van de Dierencoalitie, moedigen extra-lage vleesprijzen overconsumptie aan en dwingen ze boeren om zo goedkoop mogelijk te produceren, wat ten koste gaat van dierenwelzijn.

Doelstelling

Naast Jumbo onderschrijven ook Albert Heijn, Aldi, Dirk, Ekoplaza, Lidl, Odin en Plus de doelstelling om meer plantaardige producten te verkopen: 50 procent plantaardige eiwitten in 2025 en 60 procent in 2030. Deze supermarkten hebben samen een marktaandeel van 85 procent. Ook online supermarkt Crisp en 16 cateraars doen mee.

Daarmee toont het bedrijfsleven meer ambitie dan de overheid, die nog stuurt op een verhouding van 50/50 procent plantaardige/dierlijke eiwitten in 2030.

Wel is er vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een online dashboard opgezet die inzicht geeft in de eiwitbalans in supermarktaanbiedingen en kant-en-klare maaltijden.

Hogere standaard

Voor de dierlijke producten die supermarkten en foodservicebedrijven nog wel verkopen, gaan de minimumeisen voor dierenwelzijn en duurzaamheid omhoog.

CBL, de brancheorganisatie, werkt aan een duurzaamheidsstandaard die het einde moet inluiden van kiloknallers. De meeste supermarkten verkopen al geen vlees meer zonder minstens 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. De nieuwe duurzaamheidsstandaard, die er ook voor zorgt dat boeren hun investeringen in dierwaardigheid kunnen terugverdienen, verhoogt de norm naar ’topkeurmerk’. Volgens Milieu Centraal voldoen 2 en 3 sterren van Beter Leven daaraan, en verder onder meer Demeter, EKO, Fairtrade en On the way to PlanetProof.