Succes in de Tweede Kamer: Moties voor betere hulp aan dieren in rampen

Dieren krijgen een plaats in crisisdraaiboeken en de Tweede Kamer steunt gezamenlijke opvang van vluchtelingen en hun huisdieren.

De betrokken organisaties van de Dierencoalitie hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om bij politici en overheid aandacht te vragen voor het lot van dieren bij het uitbreken van een ramp. En niet zonder succes. Vandaag heeft de minister van Justitie en Veiligheid toegezegd dat dieren een plaats krijgen in crisisdraaiboeken. Ook is er een motie aangenomen die ervoor moet zorgen dat bij de (nood-)opvang van Oekra­ïense vluch­te­lingen de huis­dieren niet gescheiden worden van hun baasje.

Een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft de regering gevraagd om dieren een plek te geven in de crisisstructuur. Samenwerkende dierenorganisaties zijn verheugd dat de minister hier positief over was en de motie heeft overgenomen.

Ook is er een motie van de PvdD en het CDA door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer overgenomen. Deze motie moet ervoor zorgen dat vluchtelingen en hun huisdieren bij elkaar blijven kunnen blijven. Door het gebrek aan aandacht voor dieren in rampen weigerden veel opvanglocaties en asielzoekerscentra namelijk de dieren van vluchtelingen. In plaats van dat getraumatiseerde vluchtelingen troost konden halen uit hun dieren, moesten zij opnieuw afscheid nemen; dit keer niet van hun land, maar van hun eigen dier. Deze aangenomen motie kan veel verdriet voorkomen door zorg te dragen voor opvanglocaties die mens en dier kunnen huisvesten.