Ruimen fipronil-kippen inzet rechtszaak dierenorganisaties

Vijf dierenorganisaties gaan via de rechter proberen het ruimen van kippen die fipronil in hun lijf hebben te voorkomen. Ze hebben vanavond een procedure aangespannen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Dat is de hoogste bestuursrechter in onder meer landbouwzaken.

Verschillende bedrijven hebben besloten hun kippen te ruimen. Ze hebben te hoge kosten vanwege het fipronil-schandaal. Ze kunnen geen eieren verkopen, maar hun kippen moeten bijvoorbeeld wel eten. Het kan weken duren voordat de verboden stof helemaal uit een kip is.

 

Het ruimen gebeurt ‘zonder enige noodzaak’ en is daarom in strijd met de wet, stellen Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have. Ze vroegen woensdag staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in te grijpen, maar volgens de NVWA mogen boeren hun kippen wel om deze reden doden.

Voor de rechter eisen de organisaties dat de autoriteiten alsnog ingrijpen. Ze hebben de rechter verzocht de zaak binnen 24 uur te behandelen. Of dat lukt, was niet direct duidelijk.

Goede reden

De Partij voor de Dieren steunt de organisaties. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand heeft Van Dam gevraagd of het verweer van de NVWA wel klopt. De wet bepaalt volgens haar wel degelijk dat een boer een goede reden moet hebben om zijn vee te doden. Dat hij er anders bij inschiet zou geen goede reden zijn.

Ouwehand beticht de NVWA ervan boeren aan te moedigen de wet te overtreden. De staatssecretaris moet duidelijk maken dat het doden van besmette kippen strafbaar is en de boeren verplichten hun vee te behandelen, vindt ze.

http://www.ad.nl/binnenland/ruimen-fipronil-kippen-inzet-rechtszaak-dierenorganisaties~a1425a5f/

Reacties zijn gesloten.