Dierenorganisaties vragen rechter om ruiming fipronil-kippen te voorkomen

Pluimveehouders willen van de kippen af, omdat ze de eieren wekenlang niet mogen verkopen.

Vijf dierenorganisaties proberen via de rechter te voorkomen dat kippen met fipronil in hun lijf worden geruimd. Ze hebben een procedure aangespannen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Dat is de hoogste bestuursrechter in onder meer landbouwzaken.

Verschillende bedrijven hebben besloten hun kippen te ruimen. Ze hebben te hoge kosten vanwege het fipronil-schandaal. Het kan weken duren voordat de verboden stof, gebruikt om bloedluis te bestrijden, helemaal uit een kip is. In die tijd kan de pluimveehouder geen eieren van de kip verkopen, maar ze moet nog wel eten.

Volgens het Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have zouden de kippen ‘zonder enige noodzaak’ worden geruimd. Dat is in strijd met de wet.

De organisaties krijgen steun vanuit de Tweede Kamer. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft de verantwoordelijke staatssecretaris, Martijn van Dam, gevraagd waarom de NVWA niet ingrijpt.

Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit geeft vergiftiging met fipronil wél een ‘noodzaak’ om kippen op grote schaal af te maken.