Positieflijst voor zoogdieren vastgesteld

Een overwinning voor dierenorganisaties, die al dertig jaar pleiten voor een positieflijst voor huis- en hobbydieren.

Golden retriever

Woensdag is in de Staatscourant de zogenoemde positieflijst voor zoogdieren gepubliceerd. Vanaf 1 juli mogen alleen de dertig soorten op de lijst nog als huis- of hobbydier worden gehouden.

De positieflijst is een overwinning voor Stichting AAP, IFAW, de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, de Nederlandse Federatie Dierenhulp Organisaties en World Animal Protection, leden van de Dierencoalitie die hier dertig jaar lang voor hebben gepleit.

Ruim 300 diersoorten

In Nederland worden nog ruim 300 verschillende zoogdiersoorten als huis- of hobbydier gehouden. Niet alleen honden, katten en cavia’s, maar ook impala’s, kinkajoes, stokstaartjes en woestijnvossen.

In het verleden verbood de overheid het houden van bepaalde diersoorten; zo ontstond een ‘negatieflijst’. Dat leidde tot klachten van hobbyhouders, rechtszaken en vooral onduidelijk.

De positieflijst, opgesteld door wetenschappers, geeft helderheid. Vanaf 1 juni mag niet meer met dieren buiten de lijst worden gefokt, noch mogen dieren die niet op de lijst staan worden aangeschaft. Mensen die een zoogdier hebben dat niet op de lijst staat, mogen het dier wel houden tot het overlijdt.

Volgende stappen

Al in 2009 diende de SP een motie in die vroeg om een positieflijst. Een motie van Esther Ouwehand (PvdD), Henk van Gerwen (SP) en Tjeerd van Dekken (PvdA) over criteria voor een positieflijst werd in 2012 in de Tweede Kamer breed aangenomen. Ook voor amfibieƫn, reptielen en vogels zullen positieflijsten komen.

Nederland is de zesde EU-lidstaat met een positieflijst voor zoogdieren en dringt in EU-verband aan op een Europese positieflijst.