Politiek wil plofkip verbieden

Partijen met een meerderheid in de peilingen steunen een verbod op de plofkip.

Plofkip

Er lijkt een Kamermeerderheid te komen voor een verbod op de plofkip. Dat blijkt uit de Dierenkieswijzer, die vandaag door de Dierencoalitie werd gelanceerd in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels.

Uit de antwoorden van politieke partijen, blijkt dat een verbod op de plofkip kan rekenen op steun van de ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en SP. In de meest recente peilingen vormen deze partijen een duidelijke meerderheid.

Vleeshomp

Een plofkip is zo doorgefokt dat ze in zes weken uitgroeit van kuiken tot vleeshomp van gemiddeld 2,2 kilo. Dat gaat gepaard met tal van dierenwelzijnsproblemen.

Bovendien leeft ze met duizenden andere kuikens opeengepakt in stallen, waar ze, om de kosten te drukken, haar hele korte leventje in haar eigen uitwerpselen staat. Met de verkiezingen van 12 september komt de kans om een einde te maken aan deze misstanden dichterbij.

Dierenkieswijzer

De Dierenkieswijzer is een initiatief van de Dierencoalitie, een samenwerkingsverband van 22 dierenbeschermingsorganisaties. Het maakt inzichtelijk hoe partijen denken over belangrijke dierenwelzijnsonderwerpen, van de plofkip en rasdierenfokkerij tot de vee-industrie en handel in wilde dieren.

Op 25 augustus, tijdens het Dierenverkiezingsdebat, worden de partijen aan de tand gevoeld over de vleestaks, de vee-industrie en een verbod op wilde dieren in circussen. CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en SP gaan vanaf 13.30 uur over de stellingen in debat bij BitterZoet in Amsterdam.