Dierenwelzijnsorganisaties lanceren Dierenkieswijzer

De stemhulp helpt kiezers in het maken van een diervriendelijke keuze.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart presenteert de Dierencoalitie vandaag in het tv-programma Koffietijd de Dierenkieswijzer.

Dit initiatief van de 15 dierenwelzijnsorganisaties die samenwerken in de Dierencoalitie helpt kiezers om een diervriendelijke stemkeuze te maken. De Dierenkieswijzer vergelijkt de standpunten van de politieke partijen over huisdieren, bedrijfsmatig gehouden dieren en wilde dieren.

‘Voor vele miljoenen dieren is de verkiezingsuitslag van 15 maart letterlijk van levensbelang,’ meent Dirk-Jan Verdonk, voorzitter van de Dierencoalitie.

Met de Dierenkieswijzer willen we mensen stimuleren ook aan de dieren te denken als ze straks in het stemhokje staan.

Doorslag

Uit de stemhulp blijkt dat partijen verdeeld zijn over de jacht op de vos, het halveren van het aantal dierproeven, de btw op de rekening van de dierenarts, het levend koken van kreeften en krabben, en de onverdoofd rituele slacht.

‘Voor deze onderwerpen spant het erom of er een meerderheid in de Tweede Kamer gaat komen,’ zegt Verdonk. ‘De kiezer geeft hier straks de doorslag in.’

Partijen

De Dierenkieswijzer maakt de standpunten van politieke partijen inzichtelijk aan de hand van 18 stellingen. De partijen hebben hiervoor zelf de antwoorden aangeleverd. Het CDA zag af van deelname.

Van de nieuwe partijen zijn DENK, Forum voor Democratie, Nieuwe Wegen en VNL benaderd. Alleen Nieuwe Wegen deed mee.