Opinieonderzoek laat overweldigende steun voor dierwaardige veehouderij zien

Ook op rechts willen de meeste kiezers dat dieren een beter leven krijgen.

Varkens

Kiezers van alle politieke partijen willen een dierwaardige veehouderij, blijkt uit een representatief onderzoek van Kieskompas in opdracht van de Dierencoalitie en de Dierenbescherming. Bij de meeste partijen zijn kiezers beduidend diervriendelijker dan de fracties in de Tweede Kamer.

Ruim vier op de vijf Nederlanders, waaronder kiezers van de BBB, NSC en VVD, vinden dat dieren in de veehouderij hun natuurlijke gedrag moeten kunnen uiten. Dit betekent dat varkens kunnen wroeten, geiten kunnen klimmen en kalfjes bij de koe kunnen drinken.

Ook vinden bijna vier op de vijf Nederlanders dat alle dieren iedere dag naar buiten moeten kunnen en dat er een einde moet komen aan lichamelijke ingrepen, zoals het afbranden van varkensstaarten. BBB, CDA, FvD en Pieter Omtzigt stemden in september tegen een motie van D66 om onnodige ingrepen bij dieren te stoppen.

‘De VVD ook,’ vertelt Sandra Beuving van de Dierencoalitie, ‘maar die partij steunt in het verkiezingsprogramma alsnog een verbod.’ In de Dierenkieswijzer vergelijkt de Dierencoalitie de standpunten van politieke partijen met de resultaten van het Kieskompas-onderzoek.

Geen plofkippen meer

Kiezers van alle politieke partijen, met uitzondering van JA21, zijn in meerderheid voor een verbod op methoden die de productie per dier verhogen, zoals de extreme groei van plofkippen. Twee derde van alle kiezers steunt een verbod op megastallen. De VVD heeft als enige partij aangegeven het ophokken van dieren te steunen als daarmee schadelijke emissies worden voorkomen. Slechts 7 procent van de VVD-kiezers is het daarmee eens, van alle kiezers 5 procent.

‘De resultaten van het opinieonderzoek liegen er niet om. De Nederlandse kiezer wil naar een veehouderij waar de behoeften en het welzijn van het dier voorop staan,’ meent Sandra Beuving van de Dierencoalitie.

Dit biedt kansen voor het nieuwe kabinet. Potentiƫle coalitiepartijen kunnen nu eindelijk daadkracht tonen en beleid maken voor een dierwaardige veehouderij.

Stalbranden voorkomen

Het onderzoek toont ook aan dat negen van de tien Nederlanders wil dat er verplichte maatregelen komen om stalbranden te voorkomen. De achterban van Forum voor Democratie is hier het minst enthousiast over. Een nipte meerderheid is echter voor, net als de partij in de Tweede Kamer. Bij andere partijen is rond de 90 procent steun, bij de BBB 85 procent. Caroline van der Plas stemde vorig jaar tegen verplichte maatregelen.

De fracties van de Partij voor de Dieren, maar ook D66, GroenLinks-PvdA, PVV, SP en Volt, hebben, net als hun achterban, de meest diervriendelijke standpunten.

Enkele partijen hebben de Dierenkieswijzer niet ingevuld. Hierdoor is niet voor alle partijen duidelijk hoe zij over alle standpunten denken.

De Dierenkieswijzer werd mede mogelijk gemaakt door de Fred Foundation.