Samenwerking Dierencoalitie leidt tot houdverbod voor doorgefokte honden en katten

Vandaag vieren we feest met de organisaties van de Dierencoalitie.

Franse Bulldog

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met de aankondiging dat hij een houdverbod instelt voor honden en katten met schadelijke kenmerken, zoals een korte snuit. Dit vinden wij geweldig nieuws. Het komende houdverbod is het rechtstreekse resultaat van de politieke lobby en samenwerking van betrokken organisaties van de Dierencoalitie.

De Sophia-Vereeniging en Dier&Recht sloegen hun handen ineen en bedachten een plan de campagne om de handel en de import tegen te gaan van mismaakte, doorgefokte dieren. Deze dieren lijden immers o.a. aan benauwdheid, hebben oogziektes, huidontstekingen en hernia’s en dit alleen omdat een groep consumenten bepaalde kenmerken mooi vindt. Dat is natuurlijk onacceptabel.

De betrokken organisaties van de Dierencoalitie ontwikkelde een politieke strategie die vandaag tot een geweldig resultaat heeft geleid. We willen minister Adema dan ook danken om deze ambitieuze stap. Met het houdverbod dat de minister heeft aangekondigd komt er een einde aan de handel, de import én het houden van dieren die gefokt zijn op extreme uiterlijke kenmerken. We blijven graag met het ministerie van LNV in gesprek over de uitwerking van zo’n houdverbod.