Kledingmerk misleidt klanten over bontkragen

De Reclame Code Commissie stelt Bont voor Dieren in het gelijk.

Het kledingmerk Airforce is door de Reclame Code Commissie (RCC) op de vingers getikt, omdat het klanten misleidt over de oorsprong van bontkragen.

Airforce beweert dat hun bont diervriendelijk is. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren diende hier een klacht over in en kreeg op alle fronten gelijk. Airforce moet de labels in hun kleren aanpassen.

Misstanden in Chinese fokkerijen

Volgens Airforce is het bont afkomstig van gecontroleerde bontfokkerijen, waar de dieren op humane wijze worden gefokt.

Het bont komt uit de Chinese regio Tongxiang. Uit tal van onderzoeken is gebleken dat er in China, en in het bijzonder in deze regio, waar veel bont vandaan komt, helemaal geen controle plaatsheeft. Er zijn juist verschrikkelijke misstanden in de Chinese bontindustrie aangetoond, zoals het ter plekke doodslaan of zelfs levend villen van wasbeerhonden.

Verkeerde dier

Op de labels van Airforce staat dat het bont van wasberen afkomstig is. Uit DNA-onderzoek dat Bont voor Dieren heeft laten uitvoeren, blijkt echter dat het bont van wasbeerhonden betreft. Een andere diersoort: wasberen behoren tot de familie van de kleine beren, wasbeerhonden zijn familie van de hond. Ook hiermee misleidt Airforce consumenten.

Airforce heeft de mogelijkheid gehad om tegen de uitspraak van de RCC in verweer te gaan, maar heeft niet inhoudelijk gereageerd.

Bont voor Dieren pleit voor een duidelijke labelplicht voor alle kledingmerken.