Hulp voor dieren uit Oekraïne

De organisaties van de Dierencoalitie richten een meldpunt in om gevluchte Oekraïners te helpen met hun huisdieren.

Organisaties van de Dierencoalitie IFAW, DierenLot en NFDO hebben een samenwerkingsverband opgezet met andere ngo’s, dierenartsen en politie om dieren die met gevluchte Oekraïners naar Nederland komen, op te vangen en te helpen. Er is een meldpunt opgericht, hulpvoordierenuitoekraine.nl, waar meldingen voor hulp binnen kunnen komen.

Vanaf 7 maart kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich melden via 088 811 33 33 en info@hulpvoordierenuitoekraine.nl als zij hulp of goederen nodig hebben voor de dieren die zij hebben meegenomen op hun vlucht. Het telefoonnummer en e-mailadres zijn natuurlijk ook beschikbaar voor overheden, humane opvangcentra of particulieren die te maken krijgen met Oekraïners en hun dieren. Het meldpunt wordt gecoördineerd door de Dierenbescherming in samenwerking met vele andere dierbeschermingsorganisaties.

DierenLot en IFAW bieden ook hulp aan dieren uit Oekraine in het buitenland. IFAW heeft een ervaren internationaal rampenrespons-team dat de situatie monitort en hulpvragen inventariseert via disasterresponse@ifaw.org.

‘Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe mens en dier beiden getroffen worden in de Oekraïne-oorlog,’ zegt Sabine Zwiers van IFAW.

In Polen verleent IFAW eerste hulp aan dieren die de Oekraïnse grens overkomen. De huisdieren zijn vermoeid, angstig, gestrest, uitgedroogd en hebben gewrichtsproblemen van het langdurig zitten in te kleine kooitjes.

Intussen zet de Stichting ondersteuning Dierencoalitie zich in om politiek en overheid ervan te overtuigen dat het noodzakelijk is om dieren op te nemen in rampenplannen en veiligheidsbeleid. De oorlog in Oekraïne is een ramp van ongekende omvang, waarbij mensen én dieren worden getroffen. Beleid waar het mogelijk wordt gemaakt dat dieren gered worden, goede opvang en medische zorg krijgen, is dan ook essentieel.