Een beetje dierwaardig bestaat niet, minister Adema

Leden van de Dierencoalitie roepen de minister van Landbouw op om een dierwaardige veehouderij wettelijk te regelen.

Een beetje dierwaardig bestaat niet

Varkens willen wroeten, kippen willen een stofbad en koeien willen grazen. Maar deze primaire levensbehoeftes zijn meestal niet mogelijk in de Nederlandse veehouderij.

Op de dag dat de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Tweede Kamer wordt behandeld, roepen de betrokken leden van de Dierencoalitie minister Piet Adema in een paginagrote advertentie in het Nederlands Dagblad op om zijn belofte waar te maken en wettelijk te regelen dat er een echte dierwaardige veehouderij komt, gebaseerd op de behoeftes van dieren.

Alleen dan krijgen alle dieren wat zij nodig hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. Alleen dan komt er een einde aan fysieke verminkingen, zoals het onverdoofd afsnijden van biggenstaarten of het onthoornen van runderen.

Dat was ook de wens van de Eerste en Tweede Kamer toen die in 2021 instemden met het amendement-Vestering op de Wet dieren, die het verbiedt om dieren pijn of leed toe te brengen als gevolg van hun huisvesting.

Goedkope producten van vlees, melk en eieren mag nooit meer een reden zijn om een dier pijn te doen of te benadelen.

Minister Adema, een beetje onthoornen kan niet, evenmin als een beetje naar buiten gaan. Daarom roepen wij u op: geef de dieren waar ze recht op hebben — een dierwaardig bestaan. Miljoenen dieren én dierenvrienden rekenen op u.

Lees ook het Manifest Dierwaardige Veehouderij op dierwaardig.org.