Mogen kalfjes bij hun moeder zogen? Laten we varkens naar buiten? EenVandaag besteedde vandaag aandacht aan deze vragen. Onder meer Sandra Beuving, directeur van de Stichting ondersteuning Dierencoalitie, en Bas Rodenburg, hoogleraar dierenwelzijn aan de Universiteit Utrecht, werden door het programma geïnterviewd over de dierwaardige veehouderij.
In maart buigt de Tweede Kamer zich over de in 2021 gewijzigde Wet dieren. Dankzij een amendement van Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren verbiedt de wet het sindsdien om dieren pijn of leed toe te brengen puur om ze te huisvesten. Veehouderijsystemen zouden moeten worden aangepast op dieren in plaats van andersom.
‘Dat betekent dat er een leefomstandigheid gecreëerd moet worden waarbij het dier genoeg ruimte heeft, goede voeding heeft en natuurlijk gedrag kan vertonen,’ vertelde Beuving EenVandaag. Op verzoek van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de Raad voor Dierenaangelegenheden principes voor een dierwaardige veehouderij geformuleerd.
Dus varkens moeten kunnen wroeten en kalfjes moeten de wei in kunnen om te grazen en met elkaar te spelen.
Dat is nog niet gebeurd. Onderhandelingen over een convenant om uitvoering te geven aan de wet zijn gestrand. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) verliet zelfs voortijdig de gesprekken.
EenVandaag sprak met NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat. Die vreest dat boeren zullen opdraaien voor de kosten:
Je kan wel regels maken voor wat we extra moeten doen, maar de supermarkt gaat daar niks extra’s voor betalen.
Toch zijn driekwart van de eieren die in Nederland worden verkocht met keurmerk. De meeste supermarkten verkopen niet eens meer eieren zonder minstens 1 ster van het Beter Leven-keurmerk, en sinds vorig jaar ook geen kippenvlees meer ster. Ook initiatieven als Kalverliefde zorgen ervoor dat veehouders wel degelijk een meerprijs ontvangen wanneer zij dierwaardig produceren.
Rodenburg bevestigt wel dat er meer moet gebeuren: ‘Het vraagt iets van de boer, de banken, de supermarkt én de consument.’ Maar hij ziet ook grote voordelen voor boeren:
Je ziet dat als je dieren in een omgeving houdt die meer mogelijkheden biedt, dat je ook makkelijker kalveren met hoorns kan houden, of varkens met staarten en kippen met hele snavels. Je hoeft dan ook geen lichamelijke ingrepen meer uit te voeren.
Volgens Beuving moet de politiek vooral duidelijkheid geven. Dan weet de sector welke investeringen het moet doen.
En dan weten boeren ook waar ze aan toe zijn. Die willen een goed inkomen en een waardig bestaan.
Lees de rest van het verhaal bij EenVandaag of kijk de uitzending terug op NPO Start.