Dierenwelzijnsorganisaties lanceren Dierenkieswijzer

De Dierenkieswijzer vergelijkt de standpunten van politieke partijen over natuurbeheer, jacht en veehouderij.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen wordt vandaag de Dierenkieswijzer gelanceerd. De Dierenkieswijzer is een initiatief van 17 dierenwelzijnsorganisaties, om kiezers te helpen een diervriendelijke keuze te maken. Op dierenkieswijzer.nl worden de politieke standpunten op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij met elkaar vergeleken.

De provincie heeft een belangrijke rol op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij. De politieke partijen zijn volgens de Dierencoalitie verdeeld over bijvoorbeeld de bouw van megastallen en de omgang met de ganzenpopulaties in de provincies.

‘Sommige partijen pleiten voor méér ruimte voor ganzen, anderen zien liever afschot,’ vertelt de voorzitter van de Dierencoalitie, Dirk-Jan Verdonk.

Ook mogen koeien van sommige partijen best het hele jaar op stal staan.

Katten afschieten

Het afschieten van zwerfkatten kan volgens de Dierenkieswijzer op weinig steun rekenen van de politieke partijen. ‘Jaarlijks worden er tussen de 8.000 en 13.500 katten doodgeschoten,’ vertelt Verdonk.

De Tweede Kamer heeft in 2013 ook al om een verbod op afschot gevraagd, maar deze praktijk gaat onverminderd door. Een diervriendelijke en effectieve manier om het aantal zwerfkatten terug te brengen, is het castreren en terugplaatsen van de dieren. De provincies kunnen daar een belangrijke rol in spelen.

Diervriendelijke keuze

De Dierenkieswijzer maakt de dierenwelzijnsstandpunten van politieke partijen inzichtelijk aan de hand van dertien stellingen. De partijen hebben hiervoor zelf de antwoorden aangeleverd. De onderwerpen variëren van hengelsport tot ontsnapte exotische huisdieren.

Verdonk: Hoe burgers stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen is voor veel dieren in Nederland letterlijk een zaak van leven of dood. De Dierencoalitie roept daarom iedereen op ook aan de dieren te denken straks in het stemhokje.

De Dierenkieswijzer is te vinden op www.dierenkieswijzer.nl.