Dierenorganisaties waarschuwen voor toeristische uitstapjes met dieren

Welpjes knuffelen? Meerijden op de rug van een olifant? Liever niet.

Wie deze week op Schiphol aankomt voor een vlucht, krijgt waarschuwingen te zien over toeristische uitstapjes die akelig zijn voor dieren. Stichting AAP, Stichting SPOTS en World Animal Protection voeren actie tegen het knuffelen van welpjes, het maken van ritten op olifanten en ander vermaak waar beesten onder lijden. Op het grote Departure-scherm verschijnt iedere minuut een oproep aan reizigers om twee keer na te denken voor ze deelnemen aan een excursie waar (wilde) dieren bij betrokken zijn.

De organisaties hebben bewust voor deze week gekozen, omdat er veel Nederlanders op vakantie gaan:

Helaas zullen veel toeristen in verleiding worden gebracht om aan excursies deel te nemen die heel leuk lijken, maar die vooral veel dierenleed behelzen.

In Zuid-Afrika worden welpjes op grote schaal gefokt voor zogenoemde ‘knuffelfarms’. Leeuwinnen hebben veel vaker, en veel meer, nestjes dan in de natuur, waardoor ze na enkele jaren uitgeput zijn. De welpen ontwikkelen gedragsstoornissen doordat ze niet bij hun moeder opgroeien. Al na een half jaar worden de diertjes afgedankt. Dan worden ze te oud om te knuffelen. De meesten worden vervolgens ingezet in de plezierjacht.

Volgens World Animal Protection stijgt het aantal olifanten dat in AziĆ« wordt gevangen om toeristen te vermaken nog steeds. De dieren worden volgens de organisatie vaak op een ‘onacceptabele’ manier behandeld. De meeste olifantenverblijven zijn veel te klein. Het is niet ongebruikelijk dat de dieren tussen ritten door en in hun slaap worden vastgeketend. Kennis over gezonde voeding en veterinaire zorg ontbreken maar al te vaak.