Vandaag heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen van Partij voor de Dieren, D66 en de PVV om landelijke richtlijnen voor hulp aan dieren bij rampen te regelen.
‘We zijn blij met deze motie. Dit is opnieuw een belangrijke stap om hulp aan dieren bij rampen goed op te zetten,’ zegt Sabine Zwiers, senior campaigner bij IFAW.
Eerder werd door de demissionaire minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius toegezegd dat dierenhulporganisaties zullen worden erkend als crisispartners. De Dierenbescherming, DierenLot, FDN, IFAW en de NFDO werken dit gezamenlijk uit met veiligheidsregio’s. Hierdoor kunnen lokale dierenhulporganisaties zoals dierenambulances straks helpen bij crises in hun eigen regio en bijvoorbeeld huisdieren evacueren bij een grote brand.
‘Dit is weliswaar een positieve ontwikkeling, maar er is meer nodig als het gaat om regio-overstijgende rampen, zoals de overstromingen in Limburg en de vluchtelingen uit Oekraïne die duizenden huisdieren meenamen,’ geeft Zwiers aan. Landelijke richtlijnen en protocollen zijn hiervoor essentieel, zodat dierenambulances maar ook bijvoorbeeld boeren elkaar kunnen helpen en overal dezelfde regels gelden.
De ervaring leert dat landelijk beleid hard nodig is. Tijdens de overstroming in Limburg in 2021 konden dierenambulances uit verschillende regio’s niet naar het rampgebied, omdat hier geen officiële afspraken over bestonden. Voor de toestroom van de huisdieren uit Oekraïne bestond geen structuur vanuit de overheid. Dierenhulporganisaties hebben dit toen zelf opgezet om de dieren te kunnen helpen.
Met landelijke richtlijnen in het vooruitzicht gaat dat nu hopelijk veranderen en zal ook de evacuatie en zorg voor dieren tijdens rampen een aandachtspunt zijn. Dierenhulporganisaties roepen de overheid op om deze aangenomen motie snel uit te voeren.