Dierencoalitie lanceert Dierenkieswijzer

Aan de hand van 23 stellingen brengt de Dierenkieswijzer de diervriendelijkheid van politieke partijen in kaart.

In het VARA-radioprogramma Vroege Vogels heeft de Dierencoalitie de Dierenkieswijzer gelanceerd. Deze stemhulp maakt inzichtelijk hoe partijen denken over belangrijke dierenwelzijnsonderwerpen, van de plofkip en rasdierenfokkerij tot de vee-industrie en de handel in wilde dieren.

Uit een representatieve steekproef in 2010 bleek dat ruim één op de vijf Nederlanders dierenwelzijn serieus meeweegt in zijn of haar stemkeuze. Nog eens 45 procent zei dierenwelzijn een (klein) beetje mee te wegen.

Diervriendelijkheid is daarom een belangrijke factor bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Maar hoe diervriendelijk zijn de partijen?

De Dierenkieswijzer maakt dat inzichtelijk aan de hand van 23 stellingen. Kiezers kunnen aangeven of ze het hiermee eens of oneens zijn. De kieswijzer laat vervolgens zien welke partijen het beste aansluiten bij hun voorkeuren.

Daarnaast is er voor elke partij een totaaloverzicht van alle standpunten te vinden. Bij iedere stelling wordt ook het standpunt van de Dierencoalitie weergegeven.