Het Dierenverkiezingsdebat, georganiseerd door de Dierencoalitie, was een succes: zo maakten SP en ChristenUnie bekend een einde te willen maken aan het gebruik van wilde dieren in circussen. Hiermee sluiten de partijen zich aan bij de PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SGP die eerder al een verbod steunden. Ook het CDA gaf aan blijvend dierenleed in circussen niet acceptabel is. Daarmee tekent zich een (gedeeltelijk) verbod op het houden van wilde dieren in circussen af.
SP en ChristenUnie op één lijn
“Er moet wet- en regelgeving komen vanuit de overheid waardoor er geen gebruik kan worden gemaakt van wilde dieren in circussen” aldus Carla Dik van de ChristenUnie zaterdag in de stampvolle club Bitterzoet in Amsterdam waar het debat werd gehouden. De ChristenUnie is van mening dat circussen het welzijn van wilde dieren niet kunnen waarborgen.
De SP viel de ChristenUnie bij. Eerder had de SP aangegeven wetenschappelijke argumenten nodig te hebben om het verbieden van wilde dieren in circussen te kunnen rechtvaardigen. Sinds de Universiteit van Wageningen heeft aangetoond dat het welzijn van circusdieren stelselmatig wordt aangetast, zet ook de SP zich in voor een verbod.
CDA: ‘blijvend dierenleed in circus niet acceptabel’
Dinand Ekkel, aspirant-Kamerlid van het CDA en lector groen hoger onderwijs zegt dat zijn partij “niet principieel tegen wilde dieren in circussen is. De omstandigheden moeten zo zijn dat er verantwoord met dieren wordt omgegaan. Als er sprake is van blijvend dierenleed in circussen, dan moeten we daarmee stoppen. Dierenleed is onacceptabel en gevangen wilde dieren gaan de tent uit”.
Koeien in de wei & vleestaks
Andere onderwerpen die in het debat aan bod kwamen waren de vleestaks en verplichte weidegang voor koeien. Ook op deze onderwerpen getuigden partijen van voortschrijdend inzicht. De SP sprak zijn steun uit voor het initiatiefswetsvoorstel van GroenLinks om aan productiedieren vrije uitloop te garanderen. Ook PvdA en D66 zijn hier voorstander van, net als de Partij voor de Dieren. Een vleestaks kan echter niet op steun van de SP rekenen. De socialisten zijn meer geporteerd van maatregelen aan het begin van de keten, zoals een invoerheffing op soja uit Zuid-Amerika dat als veevoer wordt gebruikt.
Dirk-Jan Verdonk, voorzitter van de coalitie, toonde zich na afloop tevreden over het debat: ‘Op alle drie de onderwerpen die we voor het debat hadden uitgekozen, lijkt het alsof de komende tijd progressie kan worden geboekt. Sowieso is het in aanloop naar 12 september van belang om te laten zien dat dierenwelzijn niet mag ondersneeuwen door thema’s als Europa en de economische crisis.’