Aspirant-Kamerleden tonen diervriendelijk gezicht tijdens Dierendebat

Een meerderheid tekent zich af voor een verbod op wilde dieren in circussen. Linkse partijen willen vrije uitloop in de veehouderij verplichten.

Esther Ouwehand

Het Dierenverkiezingsdebat van de Dierencoalitie was een groot succes. Zo maakten ChristenUnie en SP bekend een einde te willen maken aan het gebruik van wilde dieren in circussen. Hiermee sluiten de partijen zich aan bij GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en de SGP, die eerder al een verbod steunden.

Ook het CDA gaf aan dat blijvend dierenleed in circussen niet acceptabel is. Daarmee tekent zich een (gedeeltelijk) verbod af op het houden van wilde dieren in circussen.

ChristenUnie en SP op één lijn

‘Er moet wet- en regelgeving komen vanuit de overheid, waardoor er geen gebruik kan worden gemaakt van wilde dieren in circussen,’ zei Carla Dik van de ChristenUnie zaterdag in een stampvol Bitterzoet in Amsterdam, waar het debat werd gehouden. De ChristenUnie vindt dat circussen het welzijn van wilde dieren niet kunnen waarborgen.

De SP viel de ChristenUnie bij. Eerder had de SP aangegeven wetenschappelijke argumenten nodig te hebben om het verbieden van wilde dieren in circussen te kunnen rechtvaardigen. Sinds de Universiteit Wageningen heeft aangetoond dat het welzijn van circusdieren stelselmatig wordt aangetast, steunt ook de SP een verbod.

Dinand Ekkel, aspirant-Kamerlid van het CDA en lector groen hoger onderwijs, zei dat zijn partij ‘niet principieel tegen wilde dieren in circussen is.’

De omstandigheden moeten zo zijn dat er verantwoord met dieren wordt omgegaan. Als er sprake is van blijvend dierenleed in circussen, dan moeten we daarmee stoppen. Dierenleed is onacceptabel en gevangen wilde dieren gaan de tent uit.

Koeien in de wei en vleestaks

Andere onderwerpen die in het debat aan bod kwamen, waren verplichte weidegang voor koeien en een vleestaks. Ook hier getuigden de partijen van voortschrijdend inzicht.

De SP sprak zijn steun uit voor het initiatiefswetsvoorstel van GroenLinks om aan productiedieren vrije uitloop te garanderen. Ook D66 en PvdA zjn hier voorstander van, net als de Partij voor de Dieren.

Een vleestaks kan niet op steun van de SP rekenen. De Socialisten voelen meer voor maatregelen aan het begin van de keten, zoals een invoerheffing op soja uit Zuid-Amerika dat als veevoer wordt gebruikt.

Dierencoalitie tevreden

Dirk-Jan Verdonk, voorzitter van de Dierencoalitie, toonde zich na afloop tevreden over het debat:

Op alledrie de onderwerpen die we voor het debat hadden uitgekozen, lijkt het alsof de komende tijd progressie kan worden geboekt. Sowieso is het in aanloop naar 12 september van belang om te laten zien dat dierenwelzijn niet mag ondersneeuwen door thema’s als Europa en de economische crisis.