Albino zeehond in het zonnetje

In Zeehondencentrum Pieterburen wordt voor het eerst in lange tijd een zeehond met oculair albinisme opgevangen.

Vanmiddag is de bijzondere albino zeehond in Pieterburen letterlijk in het zonnetje gezet. Door haar voorspoedige herstel in het Zeehondencentrum is Sealas naar een van de buitenbaden verhuisd. Een opvallende lichte verschijning tussen alle andere dieren. Sealas is zeker nog voor publiek te zien tot en met de open dagen van 7 en 8 oktober.

Sealas heeft veel aandacht gekregen, omdat ze een bijzondere vorm van albinisme heeft: oculair albinisme. Dit betekent dat de ogen volledig rood zijn en de rest van de vacht licht, maar niet wit. Het Zeehondencentrum besloot daarom tot een ludieke naamactie, wat leidde tot de naam Sealas, naar de albino Silas uit het boek De DaVinci Code. Sealas was verzwakt en gewond aan haar bek, maar herstelt voorspoedig. Lees haar verhaal op de website van het zeehondencentrum.

Albinisme is een pigmentafwijking, waarbij er geen pigment wordt aangemaakt en de vacht en huid vaak wit zijn en de ogen rood. In Pieterburen zijn de afgelopen jaren verschillende grijze zeehonden opgevangen met de tegenhanger hiervan, melanisme, waarbij het dier helemaal zwart is. Bij deze gewone zeehond zal verder onderzoek worden gedaan naar hoe dit soort afwijkingen zich vormen. Het is voor het eerst in jaren dat oculair albinisme wordt gezien in Nederlandse opvangcentra.

In Pieterburen begint de rust weer wat terug te keren na de drukte van de zomer. Met alle aandacht die er momenteel is voor zeehonden in de Waddenzee en het beleid er omheen, wil het centrum graag letterlijk haar deuren openzetten voor iedereen. Op 7 en 8 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, organiseert het zeehondencentrum vele activiteiten met gratis toegang voor iedereen.