Recordaantal zwijnen aangereden op Veluwe

In de eerste helft van het jaar zijn al meer zwijnen aangereden dan in heel 2016.

Deze maand zijn al 48 zwijnen aangereden op de Veluwe. In juni telde de Vereniging Wildbeheereenheid Veluwe (VWV) 71 aanrijdingen. Het totaal voor de eerste helft van het jaar: 326. Meer dan de 306 ongevallen in heel 2016.

Het hoge aantal aanrijdingen hangt volgens Gerrit-Jan Spek van de VWV samen met het grote aantal zwijnen op de Veluwe in combinatie met voedselschaarste:

De Veluwe telt nu naar schatting 6.250 zwijnen, dat is veel te veel. De provincie stelt het aantal te schieten dieren vast op basis van tellingen door terreinbeheerders en jagers.

Op zoek naar voedsel steken zwijnen ook wegen over. Beukennootjes en eikels zijn hun belangrijkste bron van voedsel, maar die zijn er nog nauwelijks. Spek:

Ze eten nu vooral bosbessen en gras, maar daar halen ze lang niet zoveel energie uit als beukennootjes en eikels.

Volgens het zogenoemde ‘nulstandbeleid’ mogen de zwijnen vrij leven op de Veluwe en in Nationaal Park De Meinweg, ten oosten van Roermond. Daarbuiten kunnen ze het hele jaar door worden afgeschoten.

De Faunabescherming vindt het tijd dat het beleid wordt herzien. De dieren komen inmiddels rond de grensstreek in het zuiden van het land ook veel voor. ‘Ze trekken zich natuurlijk niets aan van grenzen,’ zegt een woordvoerder.