Vissen zijn intelligente dieren met gevoel en emoties. En heel belangrijk, ze kunnen pijn, angst en stress ervaren. Hiervoor is inmiddels uitgebreid wetenschappelijk bewijs. Ook voor andere waterdieren, zoals kreeften, krabben en inktvissen, stapelt het bewijs zich op. Toch zijn er vrijwel geen regels om het welzijn van deze dieren te beschermen.
Compassion in World Farming, de Dierenbescherming, Dierencoalitie, Sea First en Vissenbescherming willen dat dezelfde principes voor dierwaardigheid die in de veehouderij worden toegepast in de visserij en aquacultuur worden gevolgd.
In een nieuw rapport delen de organisaties concrete aanbevelingen en adviezen om een dierwaardige visserij en dierwaardige aquacultuur tot stand te brengen.
Duizelingwekkende aantallen
Jaarlijks worden er wereldwijd zo’n 124 miljard vissen gehouden in kwekerijen en gedood. Ter vergelijking: jaarlijks worden 90 miljoen zoogdieren, zoals koeien en varkens, en 70 miljard kippen gedood.
In het wild worden ieder jaar 1,1 tot 2,2 biljoen vissen gevangen en gedood. Wilde vissen beslaan maar liefst 87,5 procent van alle gewervelde dieren die gedood worden voor voedsel of diervoer.
Nederlandse schepen vangen jaarlijks 1,5 tot 3,5 miljard vissen. Ruim 14 miljoen vissen worden in Nederland gekweekt. Dat zijn acht keer zoveel dieren als in de veehouderij.
Verbetering is hard nodig
De Europese Unie en haar lidstaten erkennen vissen als ‘wezens met gevoel’ waarmee in principe ’ten volle rekening’ moet worden gehouden. Toch wordt met vissen omgegaan op een manier die in de veehouderij volstrekt onaanvaardbaar zou zijn.
Zo worden dieren veelal zonder verdoving geslacht door hen bij bewustzijn open te snijden of te laten stikken op ijs. Vangstmethodes leiden vaak tot letsel en ziekte- en sterftecijfers in kwekerijen kunnen zeer hoog zijn.
Negen op de tien Nederlanders vindt dat het welzijn van vissen beter moet worden beschermd, blijkt uit onderzoek van Compassion in World Farming en Eurogroup for Animals. Ook de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) vindt dat vissenwelzijn meer aandacht verdient.
Dierwaardig
Nu de overheid ernaar streeft een ‘dierwaardige veehouderij’ te realiseren volgens de zes principes van de RDA, mogen de vissen niet worden vergeten.
Het eerste principe is de erkenning van de intrinsieke waarde van het dier en diens integriteit door bijvoorbeeld geen fysieke ingrepen uit te voeren, zoals het afknippen van ogen bij garnalen.
Daarnaast dient het dier de meest basale zorg te krijgen in de vorm van goede voeding en het faciliteren van een goede omgeving en het borgen van een goede gezondheid.
Vissen en andere waterdieren hebben essentiƫle behoeften die zich uiten in natuurlijk gedrag.
Wanneer een dier de mogelijkheid heeft om natuurlijk gedrag te uiten en dit ook daadwerkelijk doet in combinatie met de bovengenoemde principes, leidt dit tot een overwegend positieve emotionele toestand.
Goed dierenwelzijn is bovendien essentieel in een duurzame visserij en aquacultuur, en is onlosmakelijk verbonden met biodiversiteit, voedselveiligheid en volksgezondheid.